Terug naar de vorige pagina

Welke souvenirs mag je wel en niet importeren?

We brengen allemaal graag leuke en unieke souvenirs mee van onze vakanties. Een mooie schelp, een zelfgemaakt beeldje door de locals, traditionele kledij… Maar niet alles wat aan toeristen verkocht wordt, mag ook worden meegenomen naar huis. Wat er dan wel en niet is toegestaan? Hieronder vind je alle nuttige informatie om te delen met je passagiers.

Gaan je klanten op vakantie naar een land binnen de EU?

Reizen je passagiers binnen de EU en hebben ze enkel producten bij zich voor persoonlijk gebruik, dan mogen ze deze kosteloos meebrengen naar België (uitgezonderd voertuigen).

Met “persoonlijk gebruik” bedoelt men dat de goederen niet verkocht mogen worden. Daarom gelden er ook maximumlimieten:

  • Voor rookwaar: 800 sigaretten, 400 cigarillo’s, 200 sigaren, 1 kilogram rooktabak
  • Voor alcohol: 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn), 20 liter aperitiefdrank, 10 liter sterke drank

Ga je boven deze limiet, dan kan de douane vragen om te bewijzen dat deze producten voor persoonlijk gebruik zijn.

Let wel op: komen je klanten terug van een gebied dat deel uitmaakt van een EU-land, maar dat een specifieke btw- en accijnsregeling heeft (zoals de Canarische eilanden, de Engels-Normandische eilanden, Martinique, Guadeloupe...)? Dan moeten ze zich houden aan de regels die gelden voor passagiers die van buiten de EU komen.

Zijn je klanten op reis geweest naar een niet-EU-lidstaat?

Je mag een bepaalde hoeveelheid goederen invoeren, maar de limieten zijn veel beperkter dan wanneer je binnen de EU reist. Bovendien geldt er voor alle producten een beperking.

Dit zijn de maximumhoeveelheden die vrijgesteld zijn van belasting:

  • Voor rookwaar: 200 sigaretten, 100 cigarillo’s, 50 sigaren of 250 gram rooktabak 
  • Voor alcohol: 4 liter niet-mousserende wijn en 16 liter bier, 1 liter sterke drank of 2 liter tussenproducten (tot 22°), ofwel 2 liter mousserende wijn

Opgelet: deze vrijstellingen voor tabak en alcohol gelden voor reizigers vanaf 17 jaar.

Voor andere producten dan diegene die we hierboven vermeldden, geldt een maximaal totaal bedrag van € 430 per persoon indien men reist met het vliegtuig of de boot. Deze vrijstelling is beperkt tot € 175 voor reizigers jonger dan 15. Gaan je passagiers boven dit bedrag, dan moeten ze invoerrechten en btw betalen.

Vertel hen ook om voorzichtig te zijn met persoonlijke spullen zoals een fototoestel, gsm of laptop. De douane kan je er immers van verdenken dat je deze hebt gekocht op vakantie en dat je de douanerechten en btw wil ontlopen. Probeer voor zulke zaken daarom altijd een aankoopbewijs mee te nemen, zeker indien je meerdere exemplaren bij je hebt (bvb. één persoonlijke gsm en één van je werk).

Algemene beperkingen voor dieren, planten en andere voorwerpen

Voor bepaalde producten en voorwerpen gelden er beperkingen als je ze van het ene naar het andere land wil overbrengen. Sommige zaken mogen zelfs helemaal niet worden meegenomen.

  • Bepaalde plant- en diersoorten

Het gaat niet alleen om levende dieren, maar ook om delen ervan. Denk hierbij aan schelpen, krokodillentanden of schildpadschilden. Hetzelfde geldt voor voorwerpen die hiermee vervaardigd werden. Karkoschelpen zijn bijvoorbeeld een populair souvenir, maar je mag er maximum 3 per persoon meenemen.

Zeg je klanten ook dat ze moeten opletten met sommige vleeswaren, plant- en bloemsoorten, en bepaalde soorten groenten en fruit.

Verdere toelichting vind je hier (voor producten met plantaardige oorsprong) en hier (voor producten met dierlijke oorsprong).

  • Vuurwapens en munitie

Voor deze producten gelden er speciale beperkingen, opgelegd door de douane. Deze moeten strikt worden nageleefd, of de wapens nu dienen als souvenir of om echt te gebruiken om een sport, zoals vissen, te beoefenen. Het kan ook zijn dat er een speciale vergunning nodig is. Meer informatie hierover vind je op deze website.

  • Namaakartikelen

In sommige landen is het verleidelijk voor toeristen om namaakproducten te kopen, zoals horloges, handtassen en T-shirts. Het importeren en zelfs het kopen van namaak is echter verboden. Bij controle kunnen deze producten in beslag worden genomen en krijgt de reiziger een boete van 50 tot 20.000 euro.

  • Voorwerpen van culturele of religieuze waarde

Waardevolle antiquiteiten, religieuze voorwerpen of kunstwerken mogen het land niet uit zonder speciale toestemming.

 

Hebben je klanten nog andere vragen, of ben je zelf op zoek naar meer informatie over wat er wel en niet geïmporteerd mag worden? Neem dan een kijkje op de website van de FOD Financiën.

Terug naar de vorige pagina