Als reisagent krijg je ongetwijfeld wel eens vragen over jetlag. Wat is een jetlag juist? Wat zijn de symptomen? En hoe probeer je een jetlag te voorkomen? Daarom vind je in deze blogpost handige informatie en tips rond jetlag. Zo kan jij je klanten een antwoord bieden op hun vragen en kunnen zij zorgeloos genieten van hun vakantie!
De symptomen van een jetlag
Een jetlag ontstaat wanneer je biologische ritme in de war is, voornamelijk na langeafstandsvluchten. Niet iedereen ervaart dit op dezelfde manier. De symptomenvan een jetlag kunnen dan ook verschillen van persoon tot persoon:
- Vermoeidheid en hoofdpijn
- Desoriëntatie en gebrek aan concentratie, waardoor je verward kan zijn
- Slapeloosheid of midden in de nacht wakker worden
- Uitdroging, dit komt voornamelijk door de droge lucht in een vliegtuig
- Prikkelbaarheid door de combinatie van moe zijn, een oncomfortabele vlucht…
- Weinig eetlust of net honger op de vreemdste uren
- Sommige mensen kunnen zich zelfs licht depressief voelen of hebben maag- en darmklachten
Gelukkig verdwijnen deze symptomen vrij snel. Reizen je klanten naar het westen, bijvoorbeeld naar New York, dan duurt het ongeveer een dag. Reizen ze naar het oosten, zoals naar Thailand, dan kan de jetlag een paar dagen aanhouden. Dit komt omdat we naar het oosten toe “sneller” in de tijd gaan, waardoor er een heel stuk van onze dag (of nacht) lijkt te ontbreken.
Jetlag voorkomen: tips
Deze tips kunnen je klanten helpen om sneller gewend te geraken aan het nieuwe ritme:
Voor de vlucht
Probeer vanaf ongeveer 4 dagen voor je vakantie je slaapritme lichtjes aan te passen. Reis je naar het westen? Ga dan iedere avond een uur later naar bed dan gewoonlijk. Reis je naar het oosten? Ga dan 1 of 2 uur eerder naar bed en sta ook wat vroeger op dan normaal.
Tijdens de vlucht
- Zet, zodra je aan boord gaat van het vliegtuig, je horloge gelijk met de tijd van je bestemming. Probeer tijdens de vlucht ook dat uur aan te houden.
- Probeer alcohol en koffie te vermijden tijdens de vlucht, maar drink voldoende water. Dit voorkomt duizeligheid en helpt ook tegen vermoeidheid. Om je spijsvertering te ontzien, eet je ook best geen zware maaltijden aan boord.
- Probeer regelmatig te bewegen. Dit bevordert je bloedsomloop waardoor je lichaam ook sneller herstelt.
Op de bestemming
- Probeer zo snel mogelijk mee te gaan in het ritme van het land waar je bent. Het is ook belangrijk om het aantal uren te slapen dat je gewend bent, en dus niet ineens veel langer dan thuis.
- Tot slot kan ook daglicht je helpen bij een jetlag. Ben je naar het westen gereisd? Probeer de eerste dagen dan zoveel mogelijk daglicht te krijgen in de ochtenduren en ga slapen zodra het donker wordt. Ben je naar het oosten gevlogen, vermijd dan fel licht ’s ochtends. Vanaf de late voormiddag kan je best zoveel mogelijk tijd in het daglicht doorbrengen. Zo zal je biologische klok zich sneller aanpassen.
Dankzij deze tips hoeven je klanten zich niet langer zorgen te maken om jetlag. Goede reis!