Terug naar de vorige pagina

Bzzzz daar komen de Brussels Airport bijen

Op 27 mei werden twee bijenkasten geplaatst op het luchthaventerrein. Elke kast bevat zo’n 50.000 werkbijen, 5.000 mannetjesbijen en 1 koningin.

​De huidige bijensterfte is een groot probleem, terwijl bijen essentieel zijn voor onze voedselvoorziening en de ecosystemen. De installatie van de twee bijenkasten in samenwerking met Apiterra helpt de populatie bijen in België in stand te houden. Als luchthaven spelen we op economisch vlak een belangrijke rol, maar daarbij verliezen we het milieu niet uit het oog.

 

Honing?

De bijenkasten worden elke twee weken verzorgd door een imker van Apiterra. Er wordt zo’n 15 tot 60 kg honing verwacht, afhankelijk van het weer en de voeding die de bijen vinden. De honing zal getest worden en voorzien worden van een etiket. Op basis van de hoeveelheid zal er beslist worden wat er met de honing zal gebeuren.

 

Bijen en vliegtuigen?

Insecten op zich zijn niet gevaarlijk voor de vliegtuigen. Enkel als de bijen gaan zwermen, vormt dit mogelijks een gevaar. Daarom gaat de imker tweewekelijks na of de koningin nog fit is en haar kolonie nog steeds de baas kan. Indien nodig wordt ze vervangen. Na twee jaar wordt de koningin sowieso vervangen door een jonger exemplaar. Zo wordt vermeden dat de koningin haar kolonie niet meer de baas kan en dat de bijen gaan zwermen. In België zijn er geen vogels die bijen eten, dus de bijen trekken geen vogels aan.

Terug naar de vorige pagina