Terug naar de vorige pagina

COVID-19 Test Centre geopend op Brussels Airport

Op maandag 14 september 2020 opende het COVID-19 Test Centre op Brussels Airport zijn deuren. Dankzij dit centrum krijgen onze passagiers de kans om zich op de luchthaven te laten testen op COVID-19. Het COVID-19 Test Centre is dagelijks open van 3u30 tot middernacht.

Extra service voor onze passagiers

Met het COVID-19 Test Centre willen we onze passagiers een extra dienst aanbieden. Bovenop de vele gezondheidsmaatregelen die reeds genomen werden op onze luchthaven, dragen we met de aanwezigheid van het Test Centre nog verder bij aan de volksgezondheid. Het Test Centre op Brussels Airport zal uitgebaat worden door Ecolog, in samenwerking met het Eurofins-Labo van Poucke.

De internationaal erkende PCR tests die gebruikt worden in het COVID-19 Test Centre bestaan uit de afname van een staal uit de neus. De eerste weken gebeurt de analyse in het labo in Kortrijk en zijn de resultaten binnen de 24 uur beschikbaar. Over enkele weken zal er ook een laboratorium geïnstalleerd worden op Brussels Airport, waardoor het mogelijk wordt om de resultaten van de tests sneller te ontvangen. Bij een standaard test zal het resultaat gemiddeld binnen 9 uur beschikbaar zijn, maximaal 24 uur. Vanaf dan kunnen passagiers ook een sneltest doen, deze geeft een resultaat binnen de drie uur.

Wie kan zich laten testen?

In de eerste fase zullen enkel passagiers die terugkomen uit een rode zone en reeds beschikken over een activatiecode zich kunnen laten testen. Ook wie niet reist maar zich in het kader van contact tracing moet laten testen, en dus een activatiecode van de overheid heeft ontvangen, kan in het Test Centre op de luchthaven terecht. In de tweede fase (wanneer het laboratorium op de luchthaven aanwezig is), zullen ook vertrekkende passagiers zich in het COVID-19 Test Centre kunnen laten testen. De testresultaten zullen via e-mail aan de persoon in kwestie bezorgd worden en worden enkel doorgegeven aan Sciensano. De luchthavenuitbater zelf krijgt geen inzicht in de testresultaten.

Het Test Centre is zeven dagen op zeven geopend, ook op zon- en feestdagen en dat doorlopend van 3u30 tot middernacht. Wie een test wil laten afnemen, raden we aan om online een afspraak te maken via https://brusselsairport.ecocare.center/ om zo wachtrijen te vermijden.

Tarief van de COVID-19 test

Wie terugkeert uit een rode zone of zich moet laten testen in het kader van de contact tracing, en dus in beide gevallen een activatiecode heeft ontvangen, kan zich laten testen aan het RIZIV-tarief van 46,81 euro, en hoeft niet te betalen voor een test (dat gebeurt rechtstreeks tussen het RIZIV en het Test Centre). Zonder activatiecode kost de standaard PCR-test 67 euro, en voor de sneltest betaal je 135 euro.

 

Terug naar de vorige pagina